Werkwijze?

Het welzijn van honden en eigenaren staan centraal!

Wanneer uw hond ongewenst gedrag of probleemgedrag vertoont, wordt naar de oorzaak van het gedrag gekeken. Waarom vertoont uw hond het gedrag dat u als vervelend ervaart? Wat wil uw hond met dit gedrag bereiken? Wanneer en waar treedt het ongewenste gedrag op en welke factoren houden dit gedrag in stand of verergeren het gedrag? In welke houding laat een hond het ongewenste gedrag zien? Wat is de relatie met de eigenaar? Als ik dit weet kan ik een diagnose stellen en het probleem kan daadwerkelijk worden opgelost.

Om de juiste diagnose te stellen, heb ik ook veel informatie nodig. Ik wil zoveel mogelijk weten over uw hond, de herkomst, verleden, gezondheid, evt. traumatische ervaringen etc.

Ik kan dan gericht op deze hond en eigenaar een ‘plan van aanpak’ (therapie) maken. De eigenaar leert de lichaamstaal van de hond te lezen, zodat er in de toekomst adequaat gereageerd kan worden op probleemsituaties. Deze therapie is voor iedere hond/eigenaar anders en wordt op maat gemaakt in overleg met de eigenaar.


U kunt bij mij ook terecht voor priveles of advies. Wellicht heeft u niet echt een probleem met uw hond, maar kunt u wel advies en tips gebruiken.
Als u bijvoorbeeld een pup in huis heeft of u bent van plan een pup aan te schaffen en u wilt weten hoe u deze zindelijk kunt krijgen. Of uw hond is ongehoorzaam, trekt aan de lijn en komt niet als u hem roept en u wilt hulp bij opvoeding en/of training.

Ik kom bij u thuis om over het probleemgedrag van uw hond te praten. Het gedrag van uw hond kan het best beoordeeld worden in de omgeving waar de hond dit gedrag vertoond. In zijn eigen omgeving (territorium) kan een hond zich heel ander voordoen dan daarbuiten. Dit kan een vertekend beeld opleveren en leiden tot een onjuiste inschatting en advies. Om dezelfde redenen geef ik ook geen telefonische adviezen zonder baas en hond gezien te hebben.

Dit consult bij u thuis duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Alles wat wij tijdens dit gesprek besproken hebben plus de therapie krijgt u op papier thuis gezonden, zodat u in alle rust alles nog eens na kunt lezen. Ik schrijf speciaal voor uw situatie/probleem een verslag dat u als naslagwerk kunt gebruiken.


Bij alle begeleidingen geldt dat u zelf met uw hond aan de slag gaat. Ik adviseer u op welke wijze u dit het beste kunt doen, maar u zult het uiteindelijk zelf moeten doen en ook veel moeten oefenen met uw hond. Dit betekent dat u goed gemotiveerd moet zijn om het probleemgedrag van uw hond aan te pakken. Het resultaat van een gedragsbegeleiding wordt voor een groot gedeelte bepaald door uw inzet!


Uiteraard kunt u mij op momenten dat u hulp nodig heeft bellen als back-up. Wij hebben sowieso contact in een later stadium van de therapie om de situatie te bespreken en te beoordelen. In sommige gevallen is het nodig een vervolg-consult te plannen.